MIHÓK: Najlepším opatrením z vládneho balíčka je zmena pri úhrade DPH

03.07.2014 Bratislava

Bratislava 3. júla (TASR) – Balíček 15 sociálnych a ekonomických opatrení vlády, ktoré predstavil premiér Robert Fico (Smer-SD) na mimoriadnom sneme vládnej strany 28. júna, by sa nemal realizovať za cenu zvyšovania štátneho dlhu alebo na úkor investícií do rastu ekonomiky. Myslí si to predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók.

"Základná otázka je, či na to ekonomika dokáže vygenerovať zdroje. V žiadnom prípade by to nemalo ísť na úkor ďalšieho zadlžovania, ani za cenu toho, že nebudeme investovať do rastu ekonomiky, ale do spotreby," povedal Mihók na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Za najlepšie opatrenie z balíčka označil možnosť úhrady dane z pridanej hodnoty (DPH) až po prijatí platby za faktúru. "Toto je semenište obrovských problémov v rámci podnikateľského prostredia, ktoré dokáže firmy ponoriť pod vodu a vytvoriť im veľké finančné problémy," upozornil predseda SOPK.

Pozitívne vníma tiež podporu technologických start-upov. "Toto môže byť motivačné pre mladých ľudí, ktorí zakladajú moderné firmy, založené skôr na know-how a nových technológiách. Toto opatrenie by mohlo zlepšiť náladu v podnikaní a je tam tendencia vytvárania nových pracovných príležitostí," domnieva sa Mihók. Sympatie šéfa obchodnej komory si získali aj daňové úľavy na podporu výskumu a vývoja, podpora praktického vzdelávania a zníženie odvodov pre ľudí s nízkymi a strednými príjmami.

Naopak, pochybnosti má Mihók o plánovanom zvýšení minimálnej mzdy na 382 eur. "My sme sa nikdy nebúrili proti zvyšovaniu minimálnej mzdy, ale vždy sme mali výhrady voči tomu, aký je jeho sekundárny vplyv, čo všetko sa na základe iných právnych noriem odvádza od minimálnej mzdy," zdôvodnil.

Za najproblematickejší považuje zámer znížiť cenu plynu pre domácnosti o dvojcifernú sumu. "Štát bude dotovať cenu plynu z našich peňazí, dostaneme sa do uzavretého kruhu. Nevznikne nový zdroj, bude sa to financovať z našich daní, pôjde to na úkor nákladov, ktoré by išli do iných oblastí. Je to narušenie princípu trhovej ekonomiky," uzavrel Mihók.
 

Vyberte región